Amigurumi, avagy hogyan kezdjünk el játékokat horgolni

list v: Cikkek :
Amigurumi, avagy hogyan kezdjünk el játékokat horgolni

Ha szeret a szabadidejében alkotni, biztosan találkozott már a horgolt játékokkal, azaz az amigurumival. Ez a technika hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben, és sok rajongója lett szerte a világon. A következő cikkben bemutatjuk és megmutatjuk, hogyan kezdhet hozzá a játékok horgolásához.

Ha szeret a szabadidejében alkotni, biztosan találkozott már a horgolt játékokkal, azaz az amigurumival. Ez a technika hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben, és sok rajongója lett szerte a világon. A következő cikkben bemutatjuk és megmutatjuk, hogyan kezdhet hozzá a játékok horgolásához.

 

mimib-amigurumi.jpg

Mit jelent az amigurumi?

Az amigurumi egy japán technika, amellyel horgolt vagy kötött figurák készíthetőek. Általában állatokat, játékokat, aranyos karaktereket vagy apró tárgyakat készítenek ezzel a technikával. Kisebb horgolótűt használnak a horgolásukhoz, hogy jobban megtartsák az alakjukat. Végül az elkészült alkotásokat üreges rosttal töltik ki.

Milyen segédeszközöket szerezzünk be?

Meglepő módon a horgolt játékok készítéséhez csak néhány eszközre lesz szüksége. Azonban ez a horgolt játék típusától függően változhat. Kezdetben azonban mindössze öt dologra lesz szüksége: egy horgolótűre, fonalra, üreges rostra, egy tűre és egy használati utasításra.. Bizonyos esetekben szükség lesz biztonsági szemekre a babákhoz vagy az állatokhoz és sorjelölőre is. A játékok horgolásakor sokféle színes fonalra lesz szüksége, így felhasználhatja a maradék fonalakat.

Melyik fonal a legjobb a játékok horgolásához?

A horgolt játékokat szinte bármilyen fonalból lehet horgolni, de mint majd kitapasztalhatja, egyes fonal típusokkal sokkal könnyebb lesz a munka. A leggyakrabban használt fonalak a pamut vagy a kevert pamut – akril fonal, mint például a YarnArt Jeans. Ezek a fonalak puhák, jól megtartják az alakjukat és könnyen lehet velük dolgozni. Az utóbbi időben a zsenília fonalak is előtérbe kerültek. Nagyon kellemes tapintásúak, és érdekes, bársonyos hatást keltenek.

Szükség van tapasztalatra a horgoláshoz?

Ha még csak most kezdi a horgolást, nagyszerű hírünk van a számára. Az amigurumi technika nagyon igénytelen és éppen emiatt nagyon népszerű. A horgolt ruhákkal ellentétben csak az alapvető horgolási szemeket kell használnia, amelyeket az munka során gyorsan megtanulhat. Azonban a tapasztalt alkotók sem fognak a munka során unatkozni. A horgolt játékokhoz különféle nehézségi fokozatú és számos érdekes változatú utasítást találhat.

Hol található útmutató az amigurumihoz?

Az amigurumikra vonatkozó utasítások ma már számos weboldalon megtalálhatók, még a blogunkon is. Sokat ingyenesen letölthet, vagy szimbolikus áron megvásárolhat. Egyes kiadók könyveket és folyóiratokat is kiadnak utasításokkal és fényképes leírással.

Mielőtt neki állna az első amigurumiának, ismerkedjen meg a kézikönyvekben leggyakrabban használt rövidítésekkel. A legtöbb útmutatóban, különösen a kezdőkben, hasznos fényképekkel kísért magyarázat is található.

Melyik tömőanyagot a legjobb használni?

A leggyakrabban használt anyag a töméshez az üreges rost, amely allergiások számára is használható. Általában a kezdők vattával tömik ki az alkotásokat, azonban ennek az anyagnak számos hiányossága van. Nem tartja meg jól az alakját és kemény csomók keletkezhetnek. A játékok így nem lesznek egyenletesen kitömve és mosás után a vatta teljesen összezsugorodhat. Az üreges rost mellett természetes alternatívákat is használhat, mint például kukoricarostot, kendertölteléket vagy aromás levendulát.

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December