KÉZZEL, SZERETETTEL, KREATÍVAN

Amigurumi, avagy hogyan kezdjünk el játékokat horgolni

Amigurumi, avagy hogyan kezdjünk el játékokat horgolni

Ha szeret a szabadidejében alkotni, biztosan találkozott már a horgolt játékokkal, azaz az amigurumival. Ez a technika hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben, és sok rajongója lett szerte a világon. A következő cikkben bemutatjuk és megmutatjuk, hogyan kezdhet hozzá a játékok horgolásához.
Mit jelent az amigurumi?

Az amigurumi egy japán technika, amellyel horgolt vagy kötött figurák készíthetőek. Általában állatokat, játékokat, aranyos karaktereket vagy apró tárgyakat készítenek ezzel a technikával. Kisebb horgolótűt használnak a horgolásukhoz, hogy jobban megtartsák az alakjukat. Végül az elkészült alkotásokat üreges rosttal töltik ki.


Milyen segédeszközöket szerezzünk be?

Meglepő módon a horgolt játékok készítéséhez csak néhány eszközre lesz szüksége. Azonban ez a horgolt játék típusától függően változhat. Kezdetben azonban mindössze öt dologra lesz szüksége: egy horgolótűre, fonalra, üreges rostra, egy tűre és egy használati utasításra.. Bizonyos esetekben szükség lesz biztonsági szemekre a babákhoz vagy az állatokhoz és sorjelölőre is. A játékok horgolásakor sokféle színes fonalra lesz szüksége, így felhasználhatja a maradék fonalakat.


Melyik fonal a legjobb a játékok horgolásához?

A horgolt játékokat szinte bármilyen fonalból lehet horgolni, de mint majd kitapasztalhatja, egyes fonal típusokkal sokkal könnyebb lesz a munka. A leggyakrabban használt fonalak a pamut vagy a kevert pamut – akril fonal, mint például a YarnArt Jeans. Ezek a fonalak puhák, jól megtartják az alakjukat és könnyen lehet velük dolgozni. Az utóbbi időben a zsenília fonalak is előtérbe kerültek. Nagyon kellemes tapintásúak, és érdekes, bársonyos hatást keltenek.


Szükség van tapasztalatra a horgoláshoz?

Ha még csak most kezdi a horgolást, nagyszerű hírünk van a számára. Az amigurumi technika nagyon igénytelen és éppen emiatt nagyon népszerű. A horgolt ruhákkal ellentétben csak az alapvető horgolási szemeket kell használnia, amelyeket az munka során gyorsan megtanulhat. Azonban a tapasztalt alkotók sem fognak a munka során unatkozni. A horgolt játékokhoz különféle nehézségi fokozatú és számos érdekes változatú utasítást találhat.


Hol található útmutató az amigurumihoz?

Az amigurumikra vonatkozó utasítások ma már számos weboldalon megtalálhatók, még a blogunkon is. Sokat ingyenesen letölthet, vagy szimbolikus áron megvásárolhat. Egyes kiadók könyveket és folyóiratokat is kiadnak utasításokkal és fényképes leírással.

Mielőtt neki állna az első amigurumiának, ismerkedjen meg a kézikönyvekben leggyakrabban használt rövidítésekkel. A legtöbb útmutatóban, különösen a kezdőkben, hasznos fényképekkel kísért magyarázat is található.


Melyik tömőanyagot a legjobb használni?

A leggyakrabban használt anyag a töméshez az üreges rost, amely allergiások számára is használható. Általában a kezdők vattával tömik ki az alkotásokat, azonban ennek az anyagnak számos hiányossága van. Nem tartja meg jól az alakját és kemény csomók keletkezhetnek. A játékok így nem lesznek egyenletesen kitömve és mosás után a vatta teljesen összezsugorodhat. Az üreges rost mellett természetes alternatívákat is használhat, mint például kukoricarostot, kendertölteléket vagy aromás levendulát.


  Cikkek