KÉZZEL, SZERETETTEL, KREATÍVAN

Minta - Horgolt tök

Minta - Horgolt tök

A tök és az ősz elválaszthatatlanok egymástól. Ezért, ha nincs lehetősége tököt termeszteni, horgoljon egy dísztököt az alábbi leírás szerint. Szolgálhat dekorációként és élethű díszként is. A kész horgolt tök átmérője körülbelül 8 cm lesz. Ha nagyobbat szeretne, akkor több sorral dolgozzon, vagy használja a fonalat duplán. 


Amire szüksége lesz:

Camilla narancssárga és zöld fonalra

3-as számú horgolótűre

nagylyukú tűre

ollóra

üreges rostra a kitöméshez


Használt rövidítések:

Lsz – láncszem

Rp – rövidpálca

Fp – félpálca

Erp – egyráhajtásos pálca

Hp – hamispálca

Mk – mágikus kör

1. 1 Lsz-t és 8 Rp-t horgolunk Mk-ban. Az első láncszemhez csatlakoztatja a Hp-t és így egy gyűrű keletkezik. Minden új sor 1 Lsz-el kezdődik, és hamis pálcával végződik. 



2. Lsz, az előző sor minden RP-jébe 2 Rp-t kell horgolni - összesen 16 Rp. 

3. Most az 1 Rp és a 2 Rp fog váltakozni, ismételje egészen a végéig - összesen 24 Rp. 

4. 2 Rp és 2 Rp egy szembe, ismételje egészen a végéig - összesen 32 Rp. 

5. 3 Rp és 2 Rp egy szembe, ismételje egészen meg a végéig - összesen 40 Rp. 

6. 4 Rp és 2 Rp egy szembe, ismételje egészen a végéig - összesen 48 Rp. Ezen a ponton már nem kell több szemet hozzáadni és 1 Rp-t kell horgolni minden Rp-be. Ha nagyobb tököt szeretne, akkor folytathatja a szemek hozzáadását. 

7. - 13 .: 48 Rp 


8. Most a szemek fogyasztása következik: csinálunk 4 Rp-t, az 5-öst és 6-ost elhorgoljuk. Ismételje egészen a végéig - összesen 40 Rp. 

9. 3 Rp, a 4-es és 5-ös Rp-t elhorgoljuk, ismételje egészen a végéig - összesen 32 Rp. 

10. 2 Rp, 3-as és 4-es Rp-t elhorgoljuk, ismételje egészen a végéig - összesen 24 Rp. 

11. 1 Rp, 2-es és 3-as Rp-t elhorgoljuk, ismételje egészen a végéig - összesen 16 Rp. Majd ezután kitömjük a tököt. 


12. Most összehorgoljuk kettesével az Rp-ket - összesen 8 Rp. 

13. Ismét összehorgoljuk kettesével az Rp-ket, így marad 4 Rp, a munkát befejezzük és hagyunk hosszabb fonalat, kb. 60 cm hosszút a befejezéshez. 

14. Fűzze be a fonalat a tűbe, szúrja bele a tűt fentről a tök középen, és húzza a fonalat lefelé, majd újra fel és le, és kissé húzza is meg a fonalat. A tök egy kissé ellaposodik, és felül és alul bemélyedések keletkeznek. Még ne vágja le a fonalat. 


15. Ismét fentről lefelé fogja húzni a fonalat, de most keresztben, hogy nyolc részt kapjunk. 



16. Már csak a szár elkészítése van hátra: az Mk-ba horgoljon 5 Rp-t, amelyhez Hp-t csatlakoztat, ezután horgoljon 6 sort 5 Rp-vel. A következő sorban minden Rp-t horgolja ketté - összesen így 10 Rp-t kap. Ezután ne fejezze be a munkát, hanem horgoljon egy csavart indát. 

17. Horgoljunk 16 Rp-t, a tűtől számított 2. szembe horgoljon 2 Rp-t, és ugyanígy a következő 9 Rp-be is, a fennmaradó 5 szembe készítsen 1 Hp-t és csatlakoztassa a szárhoz. Most más befejezheti a munkát. 

18. Illessze az indát a szárhoz, és horgoljon leveleket. Készítsen 9 Lsz-t, a 2. Lsz-be készítsen 2 Rp-t, a következő Fp-be és a következő 3 Lsz-be készítsen 1-1 Erp-t, továbbá 1 Fp, 1 Rp és Lsz. A levél másik felét folytassa tükörfordításban tehát: 1 Rp, 1 Fp, 3 Erp, 1 Fp, 1 Rp, csatlakoztassa a Hp elejéhez és kész a levél.


19. Varja a szárat az indával a tök tetejére, az összes kilógó fonalat vágja le és most már gyönyörködhet az elkészült alkotásban. 



Kellemes alkotást kívánunk :)





  Minták