KÉZZEL, SZERETETTEL, KREATÍVAN

Szintetikus fonalak – melyiket válasszuk?

Szintetikus fonalak – melyiket válasszuk?


Ha még csak most kezd neki a horgolásnak és a kötésnek, biztosan nem könnyű eligazodnia az egyes anyagok széles választékában. Előző cikkünkben bemutattunk néhány természetes fonalat, most pedig a szintetikus fonalakra koncentrálunk. Milyen tulajdonságaik vannak és mire használhatja őket?




Szintetikus fonalak

Szintetikus fonalakat 1938-tól gyártanak. Számos előnyük van, amelyeket használatuk során értékelni fog:

erősebbek,

jobban ellenállnak a kopásnak,

nem gyűrődnek

gyorsabban száradnak.

A szintetikus fonalak viszont kevésbé légáteresztőek és feltöltődnek (elektrizálnak).


Poliamid

A poliamid rugalmas, erős és rendkívül kopásálló anyag. Ezért, ha azt szeretné, hogy a ruhadarab tartós legyen, akkor ezt az anyagot használja. Ez az anyag többnyire több anyag keverékeként jelenik meg. Gyakran gyapjúval keverik. Előnye, hogy könnyen kezelhető és nem gyűrődik. A poliamid azonban nem szívja fel a nedvességet és a színe idővel kifakulhat.

Akril

Az akrilt a gyapjú szintetikus helyettesítőjének is nevezik - hasonló a szerkezete és a rugalmassága. Többi tulajdonsága azonban eltér a gyapjútól. Az akril fonal nem légáteresztő és nincs hőszabályozó képessége sem. Ezenkívül nem szívja fel a nedvességet. Nagy előnye az ellenálló képessége, a hosszú élettartama és az alacsony ára. Mosógépben mosható és gyorsan szárad.

Poliészter

A poliészter fonal gyakran újrahasznosított PET-palackokból készül. Ez az anyag tartós és gyorsan szárad mosás után. Ráadásul rugalmas és erős, így gyakori mosás esetén is a ruhák megtartják formájukat. A színek jól ellenállnak az UV sugárzásnak és a poliészter fonalak megfizethetőek.

Elasztán

Ahogy a neve is sugallja, az elasztán kiemelkedő rugalmasságú anyag. Ez azt jelenti, hogy legalább háromszorosára nyújtható, majd visszaugrik az eredeti méretre. Rugalmas, tartós, kellemes tapintású és nem gyűrődik. Gyakran használják pamuttal kombinálva a ruhaiparban.


  Cikkek