KÉZZEL, SZERETETTEL, KREATÍVAN

Hogyan igazodjunk el a horgolótűk világában, horgolótűk típusai és méretei

Hogyan igazodjunk el a horgolótűk világában, horgolótűk típusai és méretei

A horgoláshoz az egyik legfontosabb eszköz a horgolótű, ezért annak helyes megválasztása nagyon fontos. Ettől függ az alkotás erőssége és rugalmassága, de a kényelemről és a horgolás sebességétől sem feledkezzünk meg. A következő cikkben tanácsot adunk, hogyan válassza ki a megfelelő horgolótűt minden egyes munkához.





Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretet

A legtöbb horgolótű mérete milliméterben van megjelölve. A megfelelő méret kiválasztása a megmunkálni kívánt fonal vastagságától és attól függ milyen rugalmas alkotást szeretnénk készíteni. A legtöbb fonalon megtalálható az ajánlott horgolótű mérete. Olyan projektekhez, amelyek nem igényelnek nagy szilárdságot vagy nagyobb rugalmasságot, válasszon olyan horgolótűt, mint ami a fonalon meg van jelölve. Ha olyan formát szeretne horgolni, amelynél fontos, hogy megtartsa a formáját, például játékok horgolásakor javasoljuk, hogy az ajánlottnál fél milliméterrel kisebb horgolótűt válasszon. Így a munka jobban megtartja a formáját, és az alkotáson nem keletkeznek nem kívánt lyukak. Ezeken keresztül ugyanis a tömő anyag kieshet.

Ruhadarabok vagy takarók horgolásakor fontos, hogy azok formázhatóak, rugalmasak legyenek és legyen esésük. Ezekhez a projektekhez válasszon az ajánlott méretnél fél-egy milliméterrel nagyobb horgolótűt. Ruhadarabok horgolásakor azonban legyen óvatos. Minden utasításban fel kell legyen tüntetve a méret, a sorok számának aránya és a hossza cm-ben. A horgolótűt mindig ezekhez a méretekhez próbálja igazítani, hogy a kész ruhák valóban megfeleljenek a kiválasztott méretnek.


A horgolótűk típusai

Klasszikus horgolótűk fogantyú nélkül

Ezek a horgolótűk egy vékony fogantyúból állnak, amelynek végén van a horog. Ez a legegyszerűbb és gyakran a legolcsóbb horgolótű típus, amelynek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A legnagyobb előnye az alacsony ára és szinte minden rövidáru boltban elérhető. A legnagyobb hátrányuk a rövid élettartamuk. A megerősített fogantyú nélküli horgolótűk, különösen a vékonyabbak, hajlamosak munka közben elhajlani, és hosszan tartó használat után elvesztik eredeti színüket. Ez a fajta horgolótű azonban azoknak megfelelő lesz, akik most kezdenek horgolni, és nem akarnak túl sokat költeni rá.

Anatómiai horgolótűk

Az anatómiai horgolótűk a magasabb árkategóriába tartoznak. Ha ilyet vásárol, értékelni fogja minőségüket és hosszú élettartamukat. Az anatómiai horgolótűk gondoskodnak a kényelemről a munka során. Általában az anatómiai fogantyúk gumiból vagy műanyagból készülnek. Az ilyen típusú fogantyúkkal kényelmes lesz a horgolás. Ha hosszabb ideig dolgozik ilyen horgolótűvel, megelőzheti a görcsöket és az ujjai nem lesznek természetellenes helyzetben. Ha rendszeresen horgol vagy nagyobb munkákat szeretne elkészíteni, mindenképpen válasszon anatómiai horgolótűt.


Horgolótűk anyaga

Fém horgolótű

Ez a típusú horgolótű az egyik leggyakrabban használt horgolótű. Sima anyagának köszönhetően a fonal jól csúszik a horgolótűn és nem akad meg. A fémnek köszönhetően ezek a horgolótűk kellően erősek, hogy ellenálljanak a törésnek.

Fa horgolótű

A fából készült horgolótűk különféle fából készülnek. Leggyakrabban speciálisan kezelt bambusszal találkozhat, ami nagy tartósságot és sima felületet biztosít a horgolótűnek. Tetszetős megjelenésükkel és környezetbarát anyagukkal biztosan elbűvölik majd. Hátrányuk, hogy egyes fonalfajták időnként elakadnak a horgolótűn.

Műanyag horgolótű

Ennek a típusnak a legnagyobb előnye, hogy nagyon könnyű. A műanyag horgolótűket általában nagyobb méretben gyártják, mivel a fém horgolótűk ilyen méretben már túl nehezek lennének. Ezért ez a típusú horgolótű a legjobb választás, ha vastagabb fonallal dolgozik. Ha kis méretű horgolótű esetén is műanyagot választja, fennállhat annak a veszélye, hogy eltörik.


  Cikkek