KÉZZEL, SZERETETTEL, KREATÍVAN

MINTA – Raglán ujjú kötött pulóver

MINTA – Raglán ujjú kötött pulóver


Útmutató kötött raglán pulóverhez


A raglán ujjú kötött pulóver felmelegít az őszi séta és a téli sportolás során is. Annál is inkább, ha minőségi fonalból készíti. A következő útmutatóban egy felülről kötött raglán ujjú pulóver leírását találja Alize My Baby fonalból 1,5-2 éves gyermek számára. 




Amire szüksége lesz: 

Alize My Baby fonal duplán

4,5-ös körkötőtű hosszabb damillal 

2 segéd körkötőtű rövidebb damillal

olló

tű a pulóver összevarrásához

sorszámláló (akinek nincs, az papírra írhatja a szemek számát, majd minden 10-dik után áthúzza a könnyebb számolás érdekében) 

szabóméter 

5 darab gomb

 


Használt minták: 

A - alapminta: elöl és hátul sima 

B - bordásminta: váltakoztatjuk az 1 sima és 1 fordított mintát 

C - gomblyuk készítése: lyukakat a pulóver jobb elülső részére készítünk, úgy, hogy kötünk 3 sima szemet, majd a fonalat átdobjuk a kötőtűn és a következő 2 szemet sima mintával kötjük. A másik feléről a felszedett szemet simán kötjük, így alatta egy gomblyuk keletkezik.


Egyszerre két Alize My Baby gombolyagot fogunk használni, így a pulóver vastagabb lesz és hideg időben is kitűnő viselet. 

A 4,5-ös számú kötőtűre felszedünk 70 szemet és 6 sort a B minta szerint kötünk úgy, hogy az első gomblyukról sem feledkezzünk meg a 3. sorban, a gomblyukat a fenti utasítás szerint készítjük el. 



Kezdje a 7. sort az alapmintával, és egyidejűleg adjon hozzá szemeket a pulóver szélesítéséhez az alábbiak szerint:

kössön 14 sima szemet (jobb elülső rész)

1 felszedett, 1 sima, 1 felszedett, 9 sima (ujj)

1 felszedett, 1 sima, 1 felszedett, 20 sima (hátsó rész)

1 felszedett, 1 sima, 1 felszedett, 9 sima (másik ujj)

1 felszedett, 1 sima, 1 felszedett, 14 sima (bal elülső rész)


A hátsó sorban a sima kötést használjuk a felszedett szemek esetén is. Így szépen kiszélesedik a kötés.

Úgy folytatjuk, hogy az elülső oldalon minden felszedett szembe egy újabb szemet szedünk fel, a hátsó oldalán simán kötjük a felszedett szemeket is.

Folytassuk így, amíg 150 szem nem lesz a kötőtűn, tehát 27 sort kell készíteni. Ne felejtse el megkötni a gomblyukakat a pulóver jobb elülső részen. Az első a 3., a többi a 23., 43., 63. és 83. sorba kerül.

A 28. sorban felosszuk a kötést az alábbiak szerint: az elülső részen 24 szemet kötünk, a segédkötőtűre 31 szemet kötünk ezek lesznek az ujjak, a hátsó részen 40 szemet kötünk, a másik segédtűre szintén kötünk 31 szemet és a maradék 24 szemet szintén kötjük tovább. 

Ez így néz ki:



A kötőtűn van az elülső és a hátsó rész is, ezután mindkét részt egyszerre kötjük, tehát a pulóvert nem kell az oldalánál összevarrni. 

A 29. sortól kezdve a 85. sorig az alapminta szerint kötünk, majd, ha a végére értünk befejezzük a kötést. Ne feledkezzen el a gomblyukakról!



Most az ujjakat készítjük el: a segédkötőtűről a szemeket kösse át a 4,5-ös számú kötőtűre és kössön 50 sort az alapminta szerint, ezután fejezze be a kötést.  Ugyanígy készítse el a pulóver másik ujját is.



A kilógó fonalakat dolgozza el és varrja fel a gombokat a pulóver bal elülső részére. Mindennel elkészült és készen van a pulóver.




  Minták

Alize My Baby 01 Krémszínű

Alize My Baby 01 Krémszínű

Antiallergén gyermekfonal, amely a legkisebb csecsemőknek és érzékeny ..

490 ft
Alize My Baby 185 Baba rózsaszín

Alize My Baby 185 Baba rózsaszín

Antiallergén gyermekfonal, amely a legkisebb csecsemőknek és érzékeny ..

490 ft