KÉZZEL, SZERETETTEL, KREATÍVAN

Tudja mi a különbség a kötés és a horgolás között?

Tudja mi a különbség a kötés és a horgolás között?

A kötés és a horgolás első pillantásra nagyon hasonlónak tűnik, azonban közelebbről megvizsgálva a két technikát, azt tapasztalhatjuk, hogy több különbség is van közöttük. Tudja melyek azok?


1.
Kötéskor fonallal dolgozunk, és legalább két tűre van szükségünk. A kötőtűk hegyesek és különböző anyagokból készülhetnek - leggyakrabban bambuszból, klasszikus fából, alumíniumból, acélból vagy karbonból. Valamennyi tűnek megvan a sajátos tulajdonsága, ennek köszönhetően többféle technikához is használhatóak. A tűk vastagsága és hosszúsága különböző, vannak kör alakú tűk és olyan kötőtűk, amelyeknek mindkét vége hegyes. A horgoláshoz csak fonalra és egy horgolótűre van szükség. A horgolótűk vastagsága és hossza is különböző lehet.


2.
A kötés során úgy dolgozunk, hogy az adott sor összes szemét egyszerre a kötőtűn kell tartani. Horgolásnál viszont csak egy szemmel „dolgozunk aktívan“.


3.
Kötéshez és horgoláshoz is használhatjuk ugyanazt a fonalat. Akkor ütközhetünk csak problémába, ha cérnával szeretnénk dolgozni. Cérnával csak a horgolótű barátkozik.

Kötéshez és a horgoláshoz is használhatja ugyanazt a fonalat.


4.
A nehezebb dolga lehet kör- vagy henger formájú alakzatok kötése esetén – ehhez legalább három vagy öt kötőtűt kell használni. A horgolás ilyen minták esetén sokkal jobb választás. Egyszerre csak egy horgolótűre lesz szüksége. 


5.
Ha a kötés során „elszaladt” egy szem, akkor elveszik egy egész oszlop vagy sor, amelyek a szem alatt találhatóak. A horgolásnak hatalmas előnye van ebben a tekintetben is. Az egyes sorok semmilyen módon nem befolyásolják egymást, így nem fordulhat elő, hogy egy szem „elszalad“ és egy egész sor elveszik. Ez egy jó hír a horgolás szerelmeseinek. 


6.
Kötéskor nehezebb „formákat” létrehozni. A kötés során csak lapos mintát lehet készíteni, csak hozzáadni és eltávolítani lehet a szemeket, bonyolultabb alakzatok csak több tűvel hozhatók létre. Ellenkezőleg, a horgolás több szabadságot és több lehetőséget kínál a változtatásra. Bárhová hozzá horgolhat mintákat és így létrehozhat különálló részeket is. 

A horgolás a lehetőségek széles skáláját kínálja.


7.
Kötéskor, ugyanazon fonal és azonos tű használata esetén a szemek magassága egyforma lesz. Horgoláskor a szemek magassága eltérő lehet, akár a kezdő szem többszöröse, mint amikor ugyanolyan vastag fonallal kötünk. 

8.
Kötni géppel is lehetséges, például hagyományos vagy kör alakú kötőgéppel. Horgolni csak kézzel lehet, mivel ez a fonallal való munka bonyolultabb módja. Eddig egyetlen gép sem tudta a bonyolult horgolási mintákat elkészíteni (vannak olyan gépek, amelyek utánozni tudják a horgolást). 

9.
A kész kötött termékek finomabbak és sokkal gyengébbek. Ha horgolással készült a termék sokkal erősebb lesz. 

A horgolt termékek erősebbek, a kötöttek gyengébbek és finomabbak.


10.
Kötés során (egyszerű módszer, az úgynevezett egy sima-egy fordított) a fonal fogyasztás alacsonyabb, mint a horgolás során. Természetesen ez a kötés és a horgolás során használt minta összetettségétől is függ. A horgolt minták hagyományosan bonyolultabbak, ezért a fonal fogyasztás valamivel nagyobb. 

11.
Sokak szerint a kötés összetettebb és több időt vesz igénybe. Ellenkezőleg, a horgolás valamivel egyszerűbb és az alap technika elsajátítása után még gyorsabb is. Természetesen ez mindenkinél egyedi.

Önök hogy vannak ezzel? A horgolás szerelmeseinek vagy a kötés megszállottjainak csoportját erősítik? :)

 


  Cikkek