KÉZZEL, SZERETETTEL, KREATÍVAN

7 jó ok, hogy miért vásároljon karácsonyra kézzel készítette termékeket

7 jó ok, hogy miért vásároljon karácsonyra kézzel készítette termékeket

Akár minőségi gyapjúból készült pulóvert, akár népi motívumú fülbevalót keres, biztos lehet benne, hogy a kézzel készített termékek gyártói a legtökéletesebb végeredményre törekszenek. Ilyen termékek vásárlásával, biztosítja őket, hogy van értelme a munkájuknak. A kézművesek pedig esztétikus csomagolással és emberi hozzáállással jutalmazzák meg Önt. 


A termékek minősége

100% poliészter vagy 70% viszkóz. A ruhaüzletekben forgalmazott pulóverek, pólók és egyéb termékek címkéjén is olvashatunk ilyen információkat. A szintetikus anyagok elveszíthetik légáteresztő tulajdonságukat, rosszabb esetben kellemetlen szagot áraszthatnak vagy bőrirritációt okozhatnak.

Ezért, hogy az ajándékozottnak ne kelljen hasonló problémákkal szembesülnie, inkább válasszon kézzel készített termékeket, amelyeket természetes anyagokból készítenek. Ezek lehetővé teszik a test számára, hogy nyáron „lélegezzen”, télen pedig melegen tart. Minőségi gyapjúból vagy kasmírból készült pamut pólónál vagy pulóvernél nincs jobb. 

Fenntarthatóság

Sok kézműves otthon vagy a kis műhelyében dolgozik. Tehát a termék készítése során egyetlen egy gyári gyártási folyamat sem megy végbe. Bár ez a termék készítője számára akár megerőltető munkafolyamatok sorát is jelentheti, a fenntarthatóság szempontjából ez sokkal előnyösebb.


A munkafolyamatok során egy kézműves nem pazarol a természeti erőforrásokkal (például a vízzel, mint egyes ázsiai országokban), és nem termel túlzott mennyiségű hulladékot, amely szennyezi a talajt, vagy a természetbe kerül (hulladéklerakók, folyók). 

A kézművesek nem szennyezik a levegőt - sem a gyártás során, sem a termékek nagy távolságokon történő szállítása révén (légi közlekedés által okozott légszennyezés).

A tömeggyártással ellentétben a kézzel készített termékek gyártói a leggyakrabban minden anyagot felhasználnak a termékek elkészítése során és nem dobnak el semmit.

És ha már vásárolt kézzel készített terméket, akkor valószínűleg tudja, hogy a kézművesek odafigyelnek a csomagolásra is. A termékeket lelkiismeretesen, természetbarát anyagokba és mindenekelőtt szeretettel csomagolják be. 

A kézműves és a helyi gazdaság támogatása

Az Egyesült Királyságban a kreatív ipar a GDP 7% -át teszi ki. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az állami beruházások ebbe a szegmensbe akár 100 százalékos megtérülést eredményeznek. Ez azt mutatja, hogy a kézműveseknek és más kreatív iparban dolgozóknak van létjogosultságuk, gazdasági jelentőségük.

Amellett, hogy a pénz az országban marad, a kézzel készített termékek vásárlásakor biztos lehet abban, hogy minden pénz a termék készítőjénél marad. A nagykereskedők árrései vagy egyéb költségei nem terhelik a termék árát.

Mivel a termék teljes összege a kézművesnél marad, így az alkotó fontolóra veheti üzleti tevékenységének bővítését. Továbbá fontos az is, hogy ezzel értékeli a munkáját és támogatja, hogy tovább tudjon fejlődni. Személyes és egyedi

Márkás parfüm vagy a legújabb sportcipő? Ha valakinek a környezetében ilyen ajándékot szeretne vásárolni, nyugodtan gondolkodjon el azok megvásárlásán. A tömegtermelésből származó darabok azonban soha nem lesznek olyan személyes ajándékok, mint a kézzel készített termékek.

Ha azt tervezi, hogy partnerének olyan pamut pólót ajándékozna, amelynek mintája az ön számára nagy jelentőséggel bír, vagy szeretteinek hobbijaival kapcsolatos, akkor válasszon kézzel készített egyedi darabot, ilyen nem lesz senki másnak. A kézműves termékek másik nagy előnye, hogy a gyártók gyakran hajlandóak a terméket az ajándékozott igényeihez és ízléséhez igazítani. A tömeggyártásban ilyen termékekkel nem találkozik. 


Öko anyagok

Kevesebb mesterséges és több természetes anyag, mint például fa, gyapjú vagy len. Valamint újrahasznosított anyagok, amelyeket egyébként kidobnának. Ezért tartják a kézzel készített termékeket valódi ajándékoknak.

A kézművesek leggyakrabban lebomló anyagokkal dolgoznak, vagy olyan anyagokkal, amelyeket más már nem használna fel, így nem járulnak hozzá a műanyag feldolgozó ipar növekedéséhez. Ideális esetben a természetes anyagokra összpontosítanak, ahol már a termesztés során is természetbarát technológiát alkalmaznak (például biopamut).

Látott már használt ruhákból szőtt szőnyeget vagy egy fadarabból készült fülbevalót? Egyszerűen elképesztőek. 


Tartósság

Ha érdekli Önt az ökológia és a fenntarthatóság, akkor valószínűleg hallott az úgynevezett gyorsdivatról (fast fashion). A fogyasztói társadalom igényeinek folyamatos kielégítése azt okozza, hogy állandóan változnak a trendek és ezek meg is fizethetők. Végül is a lakásdekorációs termékek vagy a kozmetikumok trendjei is nagyon gyorsan változnak, és a fogyasztói társadalom hajlandó állandóan az új termékeket megvásárolni.


De van itt egy második lehetőség - mit szólna hozzá, ha olyan dolgokat vásárolna, amelyek évekig tartósak maradnak? A karácsonyi mintájú poliészter póló szépen néz ki, de idővel kifakul a minta vagy kinyúlik. Az olyan anyagok, mint a pamut vagy a gyapjú, nagyon sokáig megőrzik alakjukat, ennek köszönhetően akár a jövő generációit is kiszolgálhatják. 


Emberség

Akár a piacon, különböző jótékonysági rendezvényeken, vagy az online kommunikáció során – nagy valószínűséggel a kézzel készített termék készítőjével léphet kapcsolatba. Tehát ez nemcsak egy újabb megrendelés lesz, hanem egy nagyon kellemes beszélgetés is.

A jóság, emberség nagyon fontos tulajdonság a termelés során is. Biztos lehet abban, hogy a termék készítője szeretettel készíti el az ajándékot, megfelelő körülmények között és megfelelő fizetségért. Végső soron bármilyen termék előállításánál, bárhol a világon ennek így kéne lennie.


  Cikkek