KÉZZEL, SZERETETTEL, KREATÍVAN

Horgolt játékok kitöméséhez melyik anyag a legjobb?

Horgolt játékok kitöméséhez melyik anyag a legjobb?


Ha üreges szállal tölti meg a játékot, tökéletes lesz az alakja és könnyű is marad. Ha azonban azt szeretné, hogy egyes részei nehezebbek és stabilabbak legyenek, helyezzen bele töltőgolyókat az üreges szállal együtt.


Üreges szál


A horgolt játékok egyik legnépszerűbb tömőanyaga az üreges rost, más néven poliészter gyapjú. Számos előnnyel rendelkezik, így Ön is biztosan beleszeret. Először is el kell mondani, hogy az üreges rost csodálatosan formázható, és a játék legkisebb részeibe is beletömhető. Tehát akár a játék testét, fülét vagy lábait szeretné megtölteni, az üreges rosttal ezt könnyen megteheti. A jó formálhatóság mellett a gyapjú másik jó tulajdonsága, hogy nagyon könnyű.

Ha azonban egy kicsit stabilabbá akarja tenni a játékot, egyszerűen rétegezve helyezze a rostot a játékba, vagy valamilyen más anyaggal keverje.


A rost antiallergén, ezért az ilyen tömőanyaggal ellátott játékok a legkisebb gyermekek számára is tökéletesek. A további jó tulajdonságai közé tartozik, hogy az üreges rost nagyon természetesnek hat, mosható mosógépben és ráadásul egyáltalán nem drága. 

Fontos megemlíteni azt is, hogy az üreges rostot kétféle formában vásárolhatja meg – egészben, ezt a vattacukorhoz lehet hasonlítani, vagy kisebb gömbök formájában, amelyek kissé nehezebbé és erősebbé teszik a játékot.



Gyapjú

Míg a poliészter gyapjú szintetikus szálakból készül, a gyapjú tisztán természetes anyag. És bár néhány ember allergiás a gyapjúra, azonban ez az intolerancia nem a gyapjú anyaga miatt alakul ki, hanem a gyapjú kezelésére használt termékek okozzák. Annak érdekében, hogy az anyag megőrizze hipoallergén tulajdonságait, használjon olyan gyapjút, amelyet kémiailag nem kezeltek.

Az üreges rosthoz hasonlóan a gyapjút is a puhaság és az egyszerű formázhatóság jellemzi. A könnyű formázás azonban nem jelenti azt, hogy a baba vagy az állatka gyorsan elveszítené alakját. Ellenkezőleg. A gyapjú olyan kiváló minőségű, hogy az ilyen anyaggal kitömött játékok még hosszú idő után is megtartják alakjukat.


A szennyeződéssel sem lesz gond. A gyapjú kiválóan ellenáll a szennyeződéseknek, így nem kell gyakran tisztítania a játékokat. Ugyanakkor azt javasoljuk, hogy ne tegye őket mosógépbe vagy szárítóba. A gyapjú deformálódhat.


Pamut

Íme még egy természetes anyag a kitömő anyagok listájáról. A gyapjú mellett pamutot is használhat a játékok kitöméséhez. A pamutnak kitűnő tulajdonságai vannak, mint a lágyság, a könnyedség és az alkalmazkodóképesség.

Nagyra fogja értékelni azt is, hogy ezt az anyagot nem csak szálak formájában értékesítik, hanem megtalálható vatta formájában vagy kisebb/nagyobb gömbök formájában is megvásárolható, amellyel fejet, orrot vagy más testrészt tömhet ki.

És ami még jobb, ha ennek az anyagnak a környezetbarátabb változatával szeretne dolgozni, akkor válassza a lebomló szerves pamutot. Méreganyagok, szintetikus műtrágya és nagyobb mennyiségű víz használata nélkül termesztik, ezt a környezetbarát anyagot.


Granulátum a töméshez

Lehet, hogy most meglepődik, de a szálas anyagok - szintetikus vagy természetes - mellett más anyagok is felhasználhatók a játékok kitöméséhez. A szokatlan tömőanyagok közé tartozik a polipropilén golyó, amely nem toxikus, mosható vagy szárítható gépben is.

A szálaktól eltérően azonban a golyókat többnyire csak a játékok nehezítésére használják. Ez azt jelenti, hogy ha azt szeretné, hogy a játék egy része - például a fül vagy a törzs - nehezebb és stabilabb legyen, akkor ezt a granulátumot használja. Annak érdekében, hogy a gömbök megtartsák formájukat és ne szóródjon ki, tárolja őket egy szövetbe, például egy nejlonharisnyába vagy zokniba, majd zárja le.


A játékok tömésére a polipropilén golyók mellett kerámia, üveg vagy gumi golyókat is használhat.


Kukoricaszál

Ahogy a neve is mutatja, ez a tömőanyag kukoricaszálból készül. Ez azt is jelenti, hogy ez az anyag szerves és hipoallergén. A kukoricaszál nagyon hasonlít a klasszikus vattához. Tehát ha erősebbé akarja tenni a játékot, akkor rétegeznie kell az anyagot.

Másrészt ha ezt az anyagot fogja használni a játék puha lesz és formázható.


Tömőanyag kenderből

A kenderből készült tömőanyag használható állatok alá vagy a kerti komposztba. De a kézimunkázás szerelmeseinek és az ökológiai életmód híveinek van egy nagyszerű hírünk, a kenderrostok játékok kitömésére is alkalmasak.

Ennek az anyagnak az az előnye, hogy rostok keverékeként vagy kötegenként - hosszabb szálak formájában értékesítik. Ezután már Önön múlik, hogy mit szeretne ezzel az anyaggal kitömni és a rövidebb vagy a hosszabb szálakat válassza a munkához.


Mint a többi természetes anyag, a kender is organikus, puha és könnyű formázni.


Kapok tömőanyag

A Kapok tömőanyag nem annyira ismert régiónkban. Ez egy fa fajta, amely főleg Amerika, Afrika és Ázsia trópusi részein fordul elő. A kapok rostok a fákon lévő magokból származnak. Az anyag nagyon hasonlít a fent említett kenderre - nemcsak megjelenésében, hanem tulajdonságaiban is.

A Kapok hipoallergén és szerves anyag. Ha játékok kitömésére fogja használni a kapokot, akkor örömmel fogja eltölti, hogy ez az anyag könnyen formálható és egyenletes sűrűségű. 



Memóriahab

A memóriahab, más néven szivacs, szintén alkalmas horgolt játékok kitömésére. Azonban nem kell az otthon használt szivacsot felhasználni, mivel már könnyen vásárolhat szivacs morzsát, amelyet már semmilyen módon nem kell feldolgoznia, mindjárt használatra kész.

A habnak köszönhetően a játékok puhák lesznek, ugyanakkor megtartják alakjukat. Tisztításkor ne tegye a memóriahabot mosógépbe vagy szárítóba. Az erős forgó mozdulatok megkárosíthatják azt.


Textil darabok

Ha van olyan ruhája otthon, amelyet már nem hord, de sajnálja kidobni, akkor használja fel játékok kitöméséhez. Ez a módszer nemcsak ökológiai, hanem nagyon gyors és olcsó is.


A kitömés során azonban ügyeljen arra, hogy ne alakuljanak ki egyenetlen részek, és hogy a játék megőrizze szép formáját. A jobb stabilitás érdekében a textil darabokkal együtt használjon granulátumot is, amely megerősíti és stabillá teszi a horgolt játékot.


  Cikkek

Üreges szál 250 g

Üreges szál 250 g

Összetétel: 100% poliészter Antiallergén töltőanyag játékok és pá..

1.015 ft
Babatömő 70gr./csomag

Babatömő 70gr./csomag

..

640 ft