KÉZZEL, SZERETETTEL, KREATÍVAN

Tudja, hogyan válassza ki a megfelelő kötő- és horgolótűket?

Tudja, hogyan válassza ki a megfelelő kötő- és horgolótűket?

A megfelelő kötő- és horgolótű kiválasztása az alapja a kötésnek és horgolásnak. Ha egy kezdő helytelenül választ, az teljesen elveheti a kedvét a munkától. Ennek elkerülése érdekében íme néhány tanács, hogy jól válasszon. 


A kötés és a kötőtűk


Hossz


A tűk hossza attól függ, hogy hány szem fér rá a tűre. Tehát, ha nagyobb dolgot szeretne kötni, logikus, hogy hosszabb tűkre lesz szüksége.


Épp ellenkezőleg, rövidebb tűkkel ügyesebben köthet meg egy kis zoknit vagy sapkát. A klasszikus egyenes tűk körülbelül 25–40 cm hosszúak. A kör alakú tűk hossza körülbelül 23–150 cm. Végül a rövid, mindkét végén hegyes tűk hossza 13 és 20 cm között van.


A legrövidebb segédtűk körülbelül 13 cm hosszúak, a leghosszabb kör alakú tűk legfeljebb 150 cm hosszúak lehetnek. 


A kötőtűk típusai


Klasszikus, egyenes kötőtű


Mindig ketten vannak és így alkotnak egy párt. A tűk egyik vége mindig hegyes, a másik végén pedig egy úgynevezett ütköző, golyó vagy gomb található. Ez a mini „ütköző” a tű végén megakadályozza a szemek lecsúszását.


A kötőtű hegye lehet hegyes és tompa. Kezdők számára a hegyes tűk a jobbak, hogy megkönnyítsék a szemek „megfogását”. Ezeket a tűket használják a leggyakrabban, készíthet velük pulóvereket, sálakat és különféle kötött termékeket. Kötési mód egy sorban – két dimenzióban. 


Kör alakú tűk


Néha kerek tűknek is nevezik. Szintén egyenesek, de az ütköző helyett egy műanyag zsinór köti össze a két tűt, amely nagyon rugalmas és ennek köszönhetően kört lehet formálni a tűkkel. Az ilyen típusú tűknél nagyon fontos a teljes hosszúság – vagyis a tű-zsinór-tű hossza. A tipikus hosszúság 60 cm, 80 cm vagy 100 cm.


Az ilyen tűk haladók számára ajánlottak. Kör alakú, nagy és széles részek kötésére használják őket, például egy nagy pulóvernél, amelyet alulról egészben kötnek, és csak az ujjaknál van elválasztva az elülső és a hátsó rész. Klasszikusan a kör alakú tűkkel is egy sorban történik a kötés, nagy méretű termékek esetén. Köthet vele folytonos kört is – három dimenzióban.


A kör alakú tűknél a két tű között rugalmas szilikonból készült zsinór található, amely kör kialakítására szolgál. 


Rövid, mindkét végén hegyes kötőtűk


Zokni kötőtű néven is ismertek. Rövidebbek, mint a klasszikus egyenes tűk, és ami a legfontosabb, mindkét végén hegyesek. Általában szettben értékesítik őket, és körben kötésre alkalmasak – három dimenzióban. Leggyakrabban zoknik és kisebb kör alakú dolgok, például sapkák és kesztyűk kötésére használják.


Segédtűk


Az ilyen tűket fonott minták kötésére használják. Rövidek, kb. 10 cm-esek, lehetnek egyenesek vagy hajlítottak. Egyszerre csak egy segédtű használható és kezdők számára a hajlítottat ajánlják. Ezek a tűk segítenek a „szemek” nyitva tartásában, miközben összetettebb kötésmintát készít. 


Segédtűket a fonott minták készítéséhez használják. 


A kötőtűk vastagsága


A megfelelő típus mellett fontos a megfelelő tűvastagság kiválasztása is. A kötési útmutatóban megtalálja, hogy milyen vastag kötőtű a legalkalmasabb az adott termék elkészítéséhez, érdemes ezt a kötés során betartani.


A tűk vastagsága attól is függ, hogy a kiválasztott fonal mennyire erős és vastag, valamint hogy laza vagy erős kötést akar-e létrehozni. A kötőtűk vastagságát általában számmal vagy milliméterekben tüntetik fel, így ha például 4-es jelöléssel ellátott tűt használ, akkor annak a vastagsága 4 mm. 


Anyag

A kötőtűk leggyakrabban fából, bambuszból, műanyagból és fémből készülnek.


Fából készült kötőtűk – általában tömörített nyírfából készülnek. A hőkezelésnek és a festésnek köszönhetően ezek a tűk nagyon erősek, könnyűek és ugyanakkor vízállóak. Érdekesség, hogy az ilyen speciálisan kezelt fa keményebb, mint az ébenfa vagy a rózsafa (paliszander).


Bambuszból készült kötőtűk – a bambuszból készült tűk hajlékonyabbak és erősebbek, mint a klasszikus fa kötőtűk. A bambusz tűk lehetnek természetesek–kezeletlenek, lakkal vagy viasszal kezeltek. 


A bambusz tűk valamivel drágábbak, de a befektetett pénz megtérül, mivel nagyon jó minőségűek.


Műanyag kötőtűk – a műanyag tűk leggyakrabban akrilból készülnek, hasonlóan a horgolótűkhöz. A műanyag tűk nagy előnye, hogy könnyűek és alkalmasak gyermekek és kezdők számára is. Hátrányuk, hogy nem annyira esztétikusak, mint a fából vagy fémből készült tűk.


Fém kötőtűk – korábban ezeket használták a leggyakrabban, manapság azonban nagy konkurenciát jelentenek a fa és a bambusz kötőtűk. Nagy előnyük, hogy megfizethetőek, de nehezebbek, enyhén csúszósak és érintésre kissé hűvösek. A munka során csilingelő hangot adnak ki, ami sokakat zavar. 


Fonal vastagsága


Ismerünk vékony és nagyon vastag fonalakat, amelyeket csak kézi kötéshez használnak. Korábban a fonalakat egy-, kettő- vagy háromszálasnak jelölték, ma már másképpen vannak felosztva.


A megfelelő fonal kiválasztásakor fontos figyelembe venni a kötőtű fajtáját, az anyagát, amelyből a tűk készültek és a készítendő kötöttáru típusát. A kötési útmutatóban mindig megtalálja a kötőtűk pontos leírását, valamint az ajánlott fonal vastagságát és anyagát. A kezdetekben kövesse az útmutatókat, később kezdjen el kísérletezni. 


Kötéstechnika


Az egy sima egy fordított kötéstechnikához klasszikus, egyenes tűket használnak. Az egyenes tűk átlagos hossza 35 cm. Az egyenes tűkkel szinte minden megköthető, ha nem bánja, hogy bizonyos részeket meg kell varrnia, ami az egész kör kötésénél nincs.


Egy hurokkal kezdünk, majd az alap szem és a többi szem következik. Ha a kötőtűn már megfelelő számú hurok és szem található, akkor az egyik tűt óvatosan ki kell húzni, hogy a következő sort a hurkok segítségével lehessen folytatni.


Ismeri az egy sima egy fordított technikát? Ez a kötés alap technikája, melyhez kötőtűt kell használni.


Sima szem kötése


Miután befejeztük a kezdeti huroksorozatot, amelyet két tűvel hoztunk létre, kihúzzuk az egyik kötőtűt és a jobb kezünkben tartjuk. Ezzel fogjuk feloldani a hurkokat a szemekhez, és a kötőtűt a szemekkel a bal kezünkbe vesszük, miután feltekertük a bal kéz egyik ujjára a fonalat.


Ugyanakkor figyelembe kell vennünk, hogy a bal kéz mutatóujja köré tekert fonal úgy fog letekeredni, ahogy azt a mutatóujjunkkal szabályozzuk. A fonal meglazításával vagy meghúzásával a kötöttáru erősebbé és szabályosabbá válik.


A fonalat a kötőtű mögött vezetjük. Helyezze a jobb kötőtű hegyét a szem elülső szála alá, vegye fel a mutatóujjra tekert fonalat felülről lefelé, és húzza át a szemen. Ezután engedje le a szemet a bal tűről. 


Fordított szem kötése


Az eljárás hasonló, mint a sima kötésnél, azzal a különbséggel, hogy a mutatóujjra feltekert fonalat a kötött szem elé vezetik. A jobb oldali kötőtű hegyét jobbról balra helyezik a szembe a fonallal együtt, amely a szemen fekszik, átdobják, majd áthúzzák a szemen és utolsó lépésként kihúzzák a tűt a szemből.


Így néznek ki az átdobott szemek a kötés során. Az elején nagyon figyeljen a fonal anyagára és a mintákra. 


A kötés megszállottjainak


A 4-es és 5-ös számú, közepes vastagságú, egyenes kötőtűk, ideálisak a tanuláshoz és az első kötéshez. Gyermekeknek válasszon rövidebb, kb. 25 cm hosszú kötőtűket.

A legtöbb kezdő hajlamos erősen meghúzni a fonalat. Ebben az esetben próbáljon ki kevésbé csúszós tűket, bambuszból vagy fából készülteket. Ha nagyon vastag fonalból köt, használjon könnyű tűket. 


A horgolás és a horgolótűk


Hossz


A horgolótűk körülbelül 12-20 cm hosszúak. A rövidebb horgolótűk a kezdők számára ajánlottak a könnyebb kezelhetőség végett. A hosszú horgolótűket speciális horgolási technikákhoz tervezték, a tapasztaltabb horgolóknak.


A horgolótűk vastagsága


A horgolótűk vastagsága határozza meg a méretüket. Ennek alapján válasszon horgolótűt és méretben hozzá illő vastagságú fonalat. A horgolótűk méretét mindig milliméterben adják meg a nemzetközi számozás szerint, amely az ISR (International Standard Range) rövidítés alatt is ismert.


A horgolótűk megfelelő vastagságának kiválasztását nem szabad alábecsülni. 


Az Egyesült Királyság és Amerika eltérő mértékegységrendszere miatt előfordulhat, hogy a horgolótűk más számozással rendelkeznek. Ha olyan méretet talál az útmutatóban, amelyben nem egészen biztos, keressen fel egy rövidáru boltot, vagy nézze meg a táblázatunkat. Ki is nyomtathatja, így mindig kéznél lesz.


Anyag


A horgolótűk általában fából, bambuszból, műanyagból és fémből készülnek. Csakúgy, mint a kötőtűk. 


Fa horgolótűk – leggyakrabban nyírfából készítik őket. Ez a legrégebbi anyag, amelyből a horgolótűk készülnek. A nyírfa nagyon könnyű és kellemes tapintású, horgolás közben a fa horgolótűk „csendesek”, és a fém horgolótűkhöz képest egyáltalán nem csúszik rajtuk a fonal. A fa horgolótűket alaposan hőkezelik, csiszolják és lakkozzák.


Bambusz horgolótűk – a bambuszból készült horgolótűk valamivel drágábbak, mint a műanyagból vagy a fémből készültek. A fonal könnyen csúszik a bambusz horgolótűkön, de ez a horgolótű valamivel hangosabb – a fonal nyikorog rajta.


A bambuszból készült horgolótűk nagyon jó minőségűek, és a horgolás szerelmesei a világ minden táján imádják őket.


Műanyag horgolótűk – a műanyag horgolótűk gyártásához leggyakrabban akrilt használnak, amely nagyon tartós anyag. Nagy előnye, hogy a műanyag horgolótűk nagyon könnyűek, nem fájdulnak meg az ujjai tőle és nem hűvösek érintésre, mint a fémek.


Fém horgolótűk – leggyakrabban alumíniumból vagy acélból készülnek. A fém horgolótűket használják a leggyakrabban, mert a fonal jól csúsznak rajtuk, könnyűek és egyszerű a használatuk. Gyakran műanyag vagy szilikon fogantyúik vannak, amelyek ergonómikus kialakításúak, hogy a horgolást még hosszú órák után is kényelmesebbé és fájdalommentesebbé tegyék.


A fém horgolótűket különösen kényelmessé teszik az ergonómikusan kialakított fogantyúk. Ennek köszönhetően a horgolás kényelmesebb lesz. 


A fonal vastagsága


A fonalak különböző anyagból készülnek, különböző vastagsággal. Vannak nagyon vastag fonalak, amelyeket csak kézi kötéshez használnak. Korábban a fonalakat egy-, kettő- vagy háromszálasnak jelölték, ma már másképpen vannak felosztva.


A horgolótű és a fonal méretének nem kell megegyeznie, de legalább közelíteniük kell egymáshoz. Természetesen ez különösen a kezdőkre értendő, a haladók már kedvükre kísérletezhetnek. Egy egyszerű szabályt kell megjegyezni: ha a horgolótű mérete 4 mm, akkor a fonalnak 3,5 és 4,5 mm vastagnak kell lennie, ha a horgolótű mérete 6,5 mm, az ideális fonalvastagság 6-7 mm. 

Horgolási technika


Több ezer útmutató és javaslat található, melyek segítségével elsajátíthat különféle horgolási technikákat és eljárásokat. A kezdők számára azonban a legfontosabb az alapok elsajátítása: a csúszócsomó helyes megkötése, a horgolótű helyes használata – úgy kell tartani, mint egy kést vagy tollat - a fonal helyes tartása és a kezek koordinációja.


Hat alap „szem“ technikája van a horgolásnak – a láncszem, a forduló szem, a rövidpálca, a félpálca, az egyráhajtásos pálca és a kétráhajtásos pálca. Ismerünk összetettebb technikákat is, mint a kagyló technika vagy a csipke horgolás. A legfontosabb azonban az, hogy az alap technikákat megtanulja meg, amelyek a horgolás kezdetén bőven elégnek bizonyulnak majd.


A horgolásnak hat alap „szem“ technikája ismert, amelyek elsajátításával szinte mindenféle horgolt terméket elkészíthet. 


A horgolás szerelmeseinek 


A túl vékony vagy túl vastag horgolótűk és fonalak nem alkalmasak kezdőknek. 5 mm vastag horgolótűvel érdemes kezdeni. Kezdők számára ideális fonal a szintetikus vagy a kombinált. Kezdőként nehéz a természetes fonalakkal dolgozni.


Amint már rutinosan fog horgolni, elkezdhet kísérletezni különböző méretű és típusú horgolótűkkel és fonalakkal. :)


  Cikkek