KÉZZEL, SZERETETTEL, KREATÍVAN

A horgolás és a kötés 7 előnye, amely hozzájárul egészségünkhöz

A horgolás és a kötés 7 előnye, amely hozzájárul egészségünkhöz

A horgolás és a kötés olyan kreatív tevékenység, amellyel gyönyörű termékeket hozhatunk létre. A szemet gyönyörködtető látvány mellett azonban számos olyan előnnyel is bír ez a tevékenység, amely pozitív hatással van a mentális egészségünkre. Tudja melyek azok?

Szabaduljon meg a stressztől és a szorongástól

A horgolásnak pozitív hatása van, különösen az ember mentális egészségére. Számos tanulmány megerősítette, hogy a kézimunkás tevékenység szerotonint szabadít fel a szervezetünkben, ami egy természetes antidepresszáns.

A boldogság és a kikapcsolódás érzését elsősorban az adja az embereknek, ha sikerül valami hasznosat, ráadásul látványra is értékeset létrehozniuk. A horgolásnál és a kötésnél mindkét kezünket használjuk, és ez arra kényszeríti az agyunkat, hogy kizárólag a kötésre összpontosítsunk. Ezzel az elménk kikapcsol, a nyugalom és a stresszmentes gondolatok kerülnek előtérbe.

 

A jobb alvás érdekében

Mivel horgoláskor fontos a 100%-os koncentráció, testünk és elménk fokozatosan elfárad. Tehát fáradtnak, de ugyanakkor nagyon nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat. Ez a tökéletes kombinációja egy pihentető éjszakai alvásnak anélkül, hogy bárányokat számolnánk vagy forgolódnánk az ágyban.

Horgoljon este is - természetesen megfelelő megvilágítás mellett és a rendszeres pihenőidő betartásával. Úgy fog aludni, mint egy kisbaba.


Állj, a feledékenységnek!

A kutatók tanulmányozták a horgolás és a kötés memóriára és agyra gyakorolt hatását is. Megállapították, hogy ez a fajta kreatív tevékenység 30-50%-kal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Ez hogyan lehetséges?

A horgolás serkenti az agyat és állandó működésre ösztönzi. Ha az agyat rendszeresen edzésben tartjuk, akkor képes hatékonyan működni és elraktározni az emlékeinket. Ezenkívül, a horgolás és a kötés a finom motorikára is nagyon kedvezően hat.A horgolás és a kötés 30-50%-kal csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

 

Az egészséges önbizalomhoz vezető út

Ha hasznosnak és tevékenynek érezzük magunkat, képesek vagyunk jobban teljesíteni és magabiztosabbnak érezzük magunkat. Mindannyian be szeretnénk bizonyítani valamit és nyomot hagyni az utókornak. A horgolás olyan tevékenység, mellyel gyönyörű és hasznos termékeket készíthetünk, szeretettel és a két kezünkkel. Ez egy olyan tevékenység, amely látványos eredményt mutat, az elkészült termékeket meg lehet nézni és tapintani.

Az embereknek ez adja az elégedettség érzését és ezáltal az önbizalmuk is növekszik. El tudják fogadni a dicséretet, de a bírálatot is, tudnak dolgozni a kreatív képességeik fejlesztésén, és be tudják mutatni (és esetleg eladni) az elkészült termékeiket.

A következetesség és az összpontosítás javítása


Ha problémája van a koncentrációval és nehezen tud következetes lenni, van egy megoldásunk az Ön számára. Kezdjen el horgolni. Látni fogja, mennyire igyekezni fog, következetes és koncentrált lesz a tevékenység során.

A horgolás során elmélyül, a figyelme száz százalékban a tevékenységre fog összpontosulni, és nem terelődik másra. És amikor belemerül a horgolásban, az elkészült termékek gyönyörűek lesznek. Nos, ezt következetesség nélkül nagyon nehezen érhető el. Ezért garantáljuk, hogy koncentrációja és a következetessége jelentősen javulni fog.


A horgolás vagy kötés közbeni következetessége és koncentrációja az idő múlásával a munkájában és egyéb tevékenységekben is megmutatkozik majd.

 

Csoportterápia

A horgolás az egyik olyan kreatív tevékenység, amelyet gyakran csoportosan végeznek. Léteznek hivatalos klubok, de van aki a szomszédokkal horgol együtt. Nem számít, melyik formát válassza. A legfontosabb az, hogy a horgolás és a kötés összehozza az embereket és segít a közösség kiépítésében. Manapság pedig már a virtuális világban sem jelent problémát létrehozni egy közösséget.

A horgolás és a kötés népszerű csoportos tevékenység. A munka közben lehet beszélgetni és új barátságok is köttethetnek.


Léteznek "horgolás-imádó" csoportok és rajongói oldalak, YouTube-csatornák, Instagram-profilok és blogok is. Itt is találunk olyan embereket, akikkel a horgolás összekapcsolhat minket. És ki tudja, talán a közös kötés barátságok kialakulásához is vezethet.

 

Az „én” idő

Ha olyan igényes munkája van, amelyben sokat kell kommunikálnia emberekkel, vagy ülnie kell találkozókon, akkor mindenképpen értékelni fogja a békés és pihentető pillanatokat. A horgolás vagy a kötés ezt megadhatja.

Ezek a pillanatok csak az Öné lesznek, amikor zavartalanul pihenhet, senkivel sem kell beszélgetnie, és ezzel párhuzamosan tesz valamit a mentális jóléte érdekében is. Nagyon fontos az egyensúly megtartása, a munka és a szabadidő között.

 Kényeztesse magát egy kis szellemi kikapcsolódással, de ne feledkezzen meg a testéről sem. Vigyázzon a gerinc, a szem és a kéz túlterheltségére.

 

Ne feledkezzen el a testéről


1. Álljon fel, nyújtózkodjon és járjon egyet 20 percenként. A horgolás és a kötés jót tesz a mentális egészségünknek, de a testünknek sem szabad szenvednie e tevékenység következtében. Ne felejtsen el mozogni vagy sétálni.


2. Fontos a szem védelme is. Kövesse a 20-20-20 szabályt. 20 perces horgolás után nézzen egy pontra, amely legalább 20 láb (kb. 6 méter) távolságra van, kb. 20 másodpercig. A szemei ezt a gyakorlatot megköszönik.


3. Gondoljon a kezeire is. A kemény kézimunka vagy az egész napos kattingatás az egérrel nem barátok egy négy órás esti horgolással vagy kötéssel. Ne terhelje túl magát. A testét, akárcsak az elméjét, néha ki kell kapcsolni.


  Cikkek